De laatste stap…

Daar sta je dan, als eenzame schoen op een paal.

De paal, met bordje, staat op Texel, bij De Hors. Onderaan de paal ligt verzameld afval, veel plastic, een kratje, flessen, touw en netten. De schoen is er als een prijs bovenop gezet.

Aan de schoen is te zien dat deze al een tijdje niet meer aan een voet heeft gezeten. Als een baard hangen de haren aan de zool en de zijkant. En natuurlijk zand, veel zand. Veters heeft de schoen niet meer. Of die heeft de schoen nooit gehad, dat is niet goed te zien. De schoen is zwart met een grijze zool en lip. Er lijken ook wel grijze vlakken te zijn, maar dat is niet goed meer te zien.

Er zitten verschillende stippen met kleuren. Groen, blauw en rood zijn te herkennen. Het lijken stippen met voorbedachte rade op de schoen gezet te zijn. Uit een onderzoekje op internet blijkt er een hele wereld aan veiligheidsschoenen te zijn, bekende en onbekende merken.

Áls het een veiligheidsschoen is natuurlijk. Ik denk van wel, de neus is anders wel heel hoog. Dat zie je vrijwel alleen als er sprake is van een stalen neus. Of sommige hele hippe schoenen, maar daar past de zool dan weer niet zo goed bij.

Een veiligheidsschoen dus, laten we daar vanuit gaan. Heeft deze schoen ooit aan een voet gezeten? Of is dit een gevalletje container en aangespoeld?

En als de schoen aan een voet heeft gezeten, zat er een voet in toen deze in het water belandde? Is de voet wel tijdig uit het water gehaald? Of is de schoen van een toerist geweest die iets te enthousiast over de zeebodem bij De Hors heeft gewandeld en vast kwam te zitten. Waarbij been en voet wel uit de modder getrokken werden, maar de schoen achterbleef?

De schoen ziet er weliswaar verweerd maar weinig gebruikt uit. Misschien toch van een boot of uit een container gevallen. Vanaf de MSC ZOE bijvoorbeeld, het schip dat in 2019 342 zeecontainers verloor toen deze boven de Waddeneilanden voer. In 2019 en 2020 is heel wat aangespoeld en uit het water gehaald bij de Waddeneilanden. Op de lijst met inhoud van de verloren containers staan verschillende containers waar “footwear” in heeft gezeten. Veel concreter wordt het niet.

Onze schoen zou uit een container gekomen kunnen zijn. Waar is de linker dan? Misschien wel gewoon in de haven aangekomen. Grote fabrikanten verpakken de schoenen vaak  gescheiden van elkaar, de linkerschoenen in de ene en de rechterschoenen in de andere container. Dat doen ze om diefstal van paren te voorkomen. Het ontbreken van de veters zou deze theorie kunnen bevestigen, nieuwe schoenen komen vaak met de veters los in de doos. 

Floris

Op de hoogte blijven? Inschrijven maar!

Overigens geeft de lijst van containers die van de  MSC ZOE gevallen zijn nog wel meer prijs. Zo zijn er twee containers waarbij de enige inhoud “Heart shaped tin box” is. Twee zeecontainers met heart shaped tin boxes?! Hoeveel zouden dat er zijn? En waarom zijn dat er zoveel? Het is dat ik er geen foto van heb kunnen maken, anders zou ik er iets over kunnen schrijven.

95CARU 2741799Heart shaped tin box (1)HEART SHAPE TIN BOX
77BMOU 6687880Heart shaped tin box (1)HEART SHAPE TIN BOX
uit de vrachtlijst
Metal Heart Shaped Tin Box Container For Candle And Chocolate And Cream pack