Bouwval en de boer

Al drie dagen stopte ik in Frankrijk in de Morvan bij de ene bouwval na de andere om foto’s te maken. Ik had een blog/metafloor in mijn hoofd en ik heb mezelf de opdracht gegeven om bij ieder verhaaltje een foto die ik zelf heb gemaakt te plaatsen. Op weg naar boodschappen kwamen we voorbij een bijzonder fraai exemplaar. Ik plantte de auto in de berm en stapte uit. Omdat het buiten meer dan 35 graden was, bleef de rest met airco aan in de auto.

Het bouwval in kwestie

Tijdens het parkeren van de auto in de berm reed ons een enorme blauwe tractor tegemoet. Terwijl ik uitstapte en foto’s maakte, stopte de tractor en kwam achteruit terugrijden. Vlak achter onze auto werd de tractor geparkeerd. De boer, grijs, flink gezet, stapte uit en liep op me af. Oeps…

‘Waarom ik een gebouw als dit aan het fotograferen was?’, opende hij het gesprek, terwijl hij me vriendelijk aankeek.

Ik legde hem uit dat ik als organisatieadviseur werk. In dat werk kom ik tegen dat ik soms gevraagd wordt om iets te realiseren, terwijl er eigenlijk iets heel anders eerst gedaan moet worden.  Of, zoals ik in mijn beste frans vertelde, men vraagt mij een raam te maken, terwijl er beter eerst naar het fundament gekeken kan worden.

Die kon hij volgen. Het was in dit geval zeker niet slim om te beginnen met een dakraam.

Ik ging verder:

Ik schrijf hierover stukjes, maar wil dan altijd een foto die ik zelf gemaakt heb gebruiken. Zodoende was ik dit soort huizen aan het fotograferen. Ook dat kon hij goed begrijpen en leek hem een goed plan. Ik vroeg of het een probleem was dat ik in een (gerooide) akker stond en dit huis op de foto zette.

‘Non non non, pas du tout!’, zei hij. Het was zijn akker en ook het bouwval behoorde hem gedeeltelijk toe. Het huis was namelijk van zijn ouders geweest. Met zijn broers en zussen hadden ze besloten het te houden. Er waren inmiddels zeven kleinkinderen en die hadden wellicht ooit plannen om dit op te knappen. Dat gebeurde steeds vaker, dat bouwvallen opgekocht en opgeknapt werden. Maar ook door mensen van buiten, zodoende vroeg hij zich af waarom ik het op de foto zette.

Het was een leuk gesprek. We wensten elkaar een fijne dag. In de auto had iedereen tractor die vlak achter de auto stond gemist. En dus ook het hele gesprek.

Het stukje over organisaties en ontwikkelingen staat binnenkort op mijn werk-site, www.florisdekker.nl

Wil je ge├»nformeerd blijven over nieuwe foto’s of stukjes, schrijf je in. ik stuur je een bericht als ik iets nieuws geplaatst heb. Dat gebeurt niet heel vaak….Of stuur een bericht naar; floris@claveles.nl

Floris

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *