Noorwegen

Op vakantie in Noorwegen

 

Al jaren stond het op ons, nou ja eigenlijk meer Petra’s, lijstje, Noorwegen. Wat mij vooral tegenhield was de hang naar zinderende zomers met veel zwemmen, bergen en ijskoude biertjes op een terras. Dat alles gecombineerd met heldhaftige geschiedenis, kastelen, steden en ruïnes. Bovendien heeft het iets comfortabels om in een land op de vakantie te gaan waar je de taal een beetje spreekt, de gewoontes goed kent en weet wat lekker is en wat niet.

Noorwegen staat weliswaar bekend om zijn natuurpracht, het is er ook duur, koud en nat en kent veel minder kastelen, beschermde stadsmuren en andere zaken. Overigens verder  bloederig genoeg die Noorse geschiedenis.

Uiteindelijk toch maar besloten het gewoon te doen. En niet zomaar, maar ook meteen deze reis te combineren met een boottocht van Hirtshals naar Bergen en weer terug. Deels ook omdat we graag wat Noordelijker Noorwegen wilden zien, maar geen zin hadden om zoveel te rijden.

Nu, na anderhalve week, ben ik erg enthousiast. Het natuurschoon is overweldigend. Zelden zoveel mooie dingen op één dag gezien als hier. Het weer houdt zich alleszins behoorlijk. De mensen zijn best vriendelijk en spreken goed Engels en de prijzen vallen zeer mee. Zwitserland is duurder. Op de alcoholische versnaperingen na dan, dat is echt absurd.

We staan nu op de derde camping, hebben heel wat uurtjes langs Fjorden en door tunnels geslingerd en het is echt zo mooi als de folders zeggen. De vergezichten zijn werkelijk prachtig. Ook onderweg blijf je je verbazen over wat je te zien krijgt. Heel erg de moeite waard.