Whisky proeven

Ik was er maar druk mee. In een opwelling had ik de whiskybuurtclub uitgenodigd voor een virtuele proefavond. Dat leverde al vrij snel zeven aanmeldingen op. Aan de slag dus…

Een paar uitdagingen te overwinnen: hoe krijg ik de whiskybij de deelnemers? En welke whisky dan? Want hoewel ik best wat flessen heb staan, zijn ze allemaal nog voor zo’n 25% vol. Ik laat altijd het laatste beetje staan omdat ik moeite heb om de fles helemaal op te drinken. Dan heb ik die whisky namelijk niet meer. Afijn, ik had eigenlijk vier flessen die nog vol genoeg gewaren

De Laphroaig Four Oak, die vind ik iets te…

De Wolfburn, een lekkere whisky uit het hoge noorden van Schotland.

De Glendalough, een Ierse broeder die ik ook nog niet zo lang heb;

Een Mortlagh uit 2008. Ik was eigenlijk vergeten dat ik die had.

Er moest dus iets nieuws komen, een prachtige bijkomstigheid van dit expleriment. Op naar mijn favoriete Whisky leverancier, Kwestie van Smaak. Thuisgekomen met 3 nieuwe flessen:

Een Penderyn, Whisky uit Wales. Heel zacht en toch een tikkeltje venijnig;

Een Tobermory, mooie subtiele smaken en naarmate de avond vordert komt er meer en meer vrij. Een niet peated whisky van het eiland van Mull, zelfde brouwerij als waar de Ledaigh gemaakt wordt.

En als laatste de Benromach, om toch naar het peat toe te werken. Deze komt uit de Speyside.

De avond verliep leuk en gezellig. Het was grappig om elkaar op internet te zien, terwijl onze huizen vrijwel aan elkaar grenzen. Iedereen zat klaar, had wat lekkers en veel zin.

Normaal gesproken neemt iedereen een whisky en wat lekkers mee naar een proefavond, drinken we de boel door elkaar en kletsen we er lustig op los. Wel wat commentaar op de smaak en aan het einde wordt de winnaar gekozen. Nu had ik de whiksy’s genummerd en op volgorde gezet, zodat we allemaal dezelfde whisky gingen proeven.

De meningen na afloop waren verdeeld. De Penderyn scoorde goed, de Wolfburn deed het ook leuk. En de Tobermory werd gewaardeerd. Bovenal hebben we lekker gekletst en zijn we een avond in contact geweest tijdens de Corona crisis.