De markt op 7 april

Dinsdag is marktdag op Het Smaragdplein. In de Coronatijd is dat een welkom uitje, zeker met de stralend blauwe luchten en aangename temperaturen van dit moment.

Dus zijn Petra en ik lopend kaas gaan halen. In grote hoeveelheden wordt er kaas geconsumeerd in ons huis. Rond de twee kilo per week wordt er opgegeten. Dat is dan zonder de geraspte kaas, die we los kopen. De wandeling is aangenaam, het is stil op straat, de zon straalt.

Stille straten en stralend weer

De markt is een aparte ervaring. Het is ruim en leeg. Doordat alleen nog maar eten verkocht mag worden, zijn er nog minder kramen dan anders. De markt op het Smaragdplein heeft al langer te kampen met grote gaten in de rij kraampjes, weinig bezoekers en veel verkopers die zich behoorlijk vervelen. Dat zijn altijd de non-food kramen: horloge batterij vervangers, telefoonhoesjes verkopers, kleding handelaren, fournituren verkopers, fietspullen etc. Nu deze niet meer mogen verkopen, staan de groente, vis, noten, olijven en kaaskramen ruim verspreid over het plein. Overal waarschuwingen en linten. Afgebakende vakken op de grond, aangegeven wacht plekken en in het midden flink de ruimte om elkaar met ruim 1,5 meter te passeren.

Ruim opgezette markt

Maar afgezien van die waarschuwingen, linten en de vakjes was het best gezellig. Er werd gepraat (geproat), gebabbeld en gelachen. Het had iets ‘normaals’. De verkoopster bij de kaasboer, (Het Holland Kaascentrum, what else?) wist te vertellen dat het best aardig doorloopt. Ze merkt dat veel mensen thuiswerken. Dat maakt dat er eigenlijk de hele dag door mensen kaas komen halen. Ook dat klonk weer gezellig.

Het Holland Kaascentrum

Drie kilo kaas, aarbeien, frambozen, blauwebessen, geroosterde nootjes en twee pakken bloem van de molen verder keerden we weer huiswaarts. Deze week kunnen we weer kaas eten!

Wil je een mail krijgen als er iets nieuws gepost wordt? Schrijf je hier in.